5 Érdekesség, amit eddig nem tudtál a Gellért fürdőről! - Mai Program

Mai Program

Programok, élmémyek, események

Videós programajánlók

5 Érdekesség, amit eddig nem tudtál a Gellért fürdőről!

2018. augusztus 07. 11:39 - Mai.Program

Titkok és történetek nyomában a bámulatos Gellért fürdő kulisszái mögött. Mi ellátogattunk és videót is készítettünk a helyről, hogy könnyebb legyen a döntés azoknak, akik gondolkodnak a meglátogatásán.

111111111111111.jpgFürdő egyik terme (Forrás: gellertfurdo.hu)

 1. Gellért fürdő alatt húzódó alagútrendszer titkai

15 méterrel a felszín alatt található a bámulatos ősforrás ami, régi időkben látta el a fürdőt gyógyvízzel. Most már más forrásokból nyerik a vizet, mivel szennyezettsége miatt alkalmatlan lenne feladata ellátására. 

barlangrendszer Rákosi idején börtönként funkcionált, a táró építése során pedig számos hátborzongató csontvázat találtak a munkások.  A legendák arról is szólnak, hogy a barlangrendszer óvóhelyként is menedéket nyújtott a rendszert kiszolgálóknak.

gellert6.jpgŐsforrás (Forrás: falanszter.blog.hu)

2. Jól bírja az idő vas fogát

A gyógyfürdő területén feltörő csodahatású forrásokról már a XV. századból is vannak feljegyzések. A későbbiekben a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vize volt, mint a korabeli budai fürdőknek. 

Megnyitása óta csak egyetlen alkalommal zárt be a fürdő, akkor is egy hatalmas csőtörés miatt.

80197_662676_1000x700.jpg I. számú vízforrás, ami a Gellért fürdő mai vízellátását biztosítja (Forrás: nlcafe.hu)

 3. Gellért fürdő bemutatása videón

Ha még nem jártál itt, akkor bemutatjuk részletesen a fürdőt ebben a videóban.

Amennyiben azon gondolkozol, hogy érdemes e ellátogatnod a fürdőbe, akkor ezzel a videóval tudunk segíteni a döntésed meghozatalában.

 

4. Nincs megállás

A második világháború alatt is működött a fürdő, pedig a női részleg egy hatalmas belövés következtében szinte teljesen elpusztult. 

gellert-gyogyfurdo-1933-fortepan.jpgGellért fürdő hullámmedencéje 1933 (Forrás: Cultura.hu)

5. Rejtett kamerák és titkos fotók

Pusztai Sándor, a fürdő úszómestere 1930-1939 között készített fotókat a Gellért prominens vendégeiről. A képeket “Miniszterek gatyában” címmel mutatták be a fürdő előcsarnokában.

Ezekben az időkben Katarzyna Kozyra lengyel művésznő rejtett kamerákat helyezett el a férfi fürdőrészen, saját magát pedig férfivá maszkírozta és így vegyült el a férfilátogatók között. (A képen pedig Karinthy Frigyes Látható a "Miniszterek garyában" képsorozatból)
karinthy_frigyes.jpgFotó: Pusztai Sándor: Karinthy Frigyes (1887-1938), író, újságíró

Holicza Dominik

Mai Program Blog

 

►►►►►◄◄◄◄◄

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Vagy esetleg van valami kérdésed? Írj nekünk bátran egy emailt az maiprogram01@gmail.com címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maiprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr4514165875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása